PRIMARIA COMUNEI CIZER

EDUCATIE

   "S-a dus maestrul...!
    De o saptamana incoace, izvoarele raului Crasna plang intr-una, Magura Priei lacrimeaza mereu, locuitorii acestor mioritice plaiuri jelesc. A cazut o stea, o stea mai stralucitoare decat altele, steaua lui Victor Gaga.
    Aceste lucruri, care prin nasterea lui Victor Gaga au devenit mai bogate, acum, in urma mortii sale, au devenit mai sarace. Mult a iubit maestrul locul natal, mult a iubit Salajul! Oriunde se afla, gandul sau tot aici era; oriunde il purtau pasii, tot aici isi gasea tihna si odihna.
    Si pentru ca lea iubit, le-a innobilat cu opera sa, opera prin care s-a legat pentru vecie de glia strabuna. Prin monumentul de la Guruslau - opera lui a ramas nemuritoare, precum Mihai Viteazul prin fapta sa, unirea tuturor romanilor.
    A lasat insemne la: Cizer, un bust al lui Horea, in basorelief (foto), la Zalau, Simleu, Jibou.
    Dupa debutul in sculptura in 1954, participa la saloane oficiale si expozitii colective; in tara la: Bucuresti, Cluj-Napoca, Lugoj, Resita, Simleu Silvaniei, Timisoara, Zalau si peste hotare; In Italia, la Torino(1969) si Modena (1974), Iugoslavia, la Navisad (1969) si Belgrad (1970); in URSS, la Moscova  (1957) si Polonia, la Wroclaw, in Ostenica (1974).
    Organizeaza expozitii personale: in Elvetia, la Zurich (1970, 1972), la Berna (1970), la Morges (1971), la Krieus (1972), la Lucerna (1972, 1973).
    Lucrari in colectii particulare: Anglia, Elvetia, Italia, Polonia, Germania, Romania, SUA.
    Lucrari de arta monumentala: Capalnas, Iecea Mare, Lugoj, Moldova Noua, Petris, Timisoara, Stamora, Moravita, Guruslau.
    I s-au acordat premii si distinctii: la concursul pentru Festivalul tineretului de la Moscova (1957), premiat la Expozitia "15 ani de la Eliberare" (1959) premiu pentru sculptura UAP (1966), Ordinul Meritul Cultural, clasa a V-a al RSR (1968), premiat la cea de-a IV-a Trienala Internationala de desen de la Wroclaw - polonia (1974).
    S-a dus maestrul... S-a dus omul de omenie, s-a dus patriotul, s-a dus patriotul, s-a dus un adevarat roman.
    Prea devreme s-a dus (la 73 de ani)! Multe mai avea de facut. Dorea din tot sufletul sa consolideze Monumentul de la Guruslau, pe care timpul a inceput sa-l degradeze; dorea sa inalte la Simleu Silvaniei un monument inchinat lui Iuliu Maniu; la Cizer, in vara acestui an urma sa ciopleasca din goron, cu ocazia aniversarii a 230 de ani de la edificarea Bisericii lui Horea, monumentul "Horea - martir al neamului romanesc"; dorea sa repare "casa neni" (bunicului) din Pria si s-o transforme in punct muzeistic al satului pentru posteritate.
    Dorea..., dorea..., dorea...!
    Dar, fiindca moartea l-a trimis in lumea celor drepti, noi se cuvine sa-i pastram memoria, sa-i ocrotim opera si sa-l rugam pe bunul Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca!
    Acum Victor Gaga pluteste printre stele asa cum opera sa se invarte in jurul unei sfere, centrul inspiratiei sale.
    Acolo sus, se va intalni cu Mihai Viteazul, cu Horea, cu Brancusi si cu martirii Timisoarei, pe care i-a nemurit aici pe oamant.
    In memoria sa si pentru a cinsti cum se cuvine personalitatea sa, ca fiu al Salajului, propun ca Scoala din Pria sa-i poarte numele, iar in orasele Zalau, Simleu Silvaniei si Jibou sa i se atribuie cate unei strazi numele Victor Gaga.
                                                                    Inv. Petru Galis"